Ceauşescu şi „El Comandante”. Noi episoade „Adevăruri despre trecut”

0
596

Supraviețuitor a 638 de tentative de asasinat, “El Comandante” este privit astăzi ca eliberator și criminal. Care a fost relația Cubei cu România în timpul lui Ceaușescu și Castro aflăm la TVR 1, pe 14 şi 21 aprilie, de la ora 22.00.

Seria „Adevăruri despre trecut” continuă cu două noi episoade care ne vor dezvălui adevărata față a celui care a fost una dintre personalitățile istorice ale secolului 20. Fie că îl admiri sau îl detești, Fidel Castro a fost liderul cu cea mai lungă șefie de stat din lume, după cea a reginei Elisabeta.

Care a fost relația Cubei cu România și ce puneau la cale Ceaușescu și Castro, vom afla în cele două ediții „Adevăruri despre trecut” dedicate acestui subiect şi pe care TVR 1 le va difuza pe 14 şi 21 aprilie, de la ora 22.00.

În primăvara lui 1972, Fidel Castro se afla într-un turneu prin țările cu regimuri comuniste din Europa și a profitat de ocazie pentru a-l cunoaște și pe Nicolae Ceaușescu. Vizita a avut loc între 26 și 29 mai. Una dintre zilele vizitei a fost rezervată pentru ca liderul cubanez să ajungă la Ploiești, să vadă rafinăria, o fermă de bovine și întinsele lanuri de culturi agricole.

Ceaușescu s-a străduit din răsputeri să-i demonstreze lui Castro cât de puternic era el, ca lider, dar și statul pe care îl conducea. În fapt, Ceaușescu voia să-l convingă pe omologul cubanez să vândă României nichel la tarif preferenţial. Însă, liderul revoluţiei de la Havana nu a părut de fel interesat de afacerile pe care Ceaușescu i le expunea cu efervescență.

mai mult la   /www.tvr.ro/

Lasă un răspuns